5e Cultuurnacht Bentheim

17 juni 2023

Dit jaar plant de burgerlijke stichting Bad Bentheim voor de vijfde keer een Cultuurnacht in de musea en galeries van Bad Bentheim. Veel aanbiedingen vinden uiteraard plaats in de gebouwen van de culturele instellingen, maar dit jaar zijn er ook extra digitale aanbiedingen op de homepage van de stichting.

We kunnen nu al een deel van het gevarieerde programma onthullen. Zo kunnen de bezoekers van de Gildehauser Lukasmühle zich verheugen op een spannende lezing. Passend bij de permanente tentoonstelling zijn er in het Museum am Herrenberg lezingen over Jacob van Ruisdael en ook over Jacopo Tintoretto. Het Bentheimer Atelier heeft de in Neuenhaus wonende kunstenaar Khereddin Obeid weten te strikken voor een tentoonstelling onder de titel "Exil", die ook op deze avond te bezichtigen is. Dit jaar biedt het Zandsteenmuseum een creatief programma aan. Bezoekers kunnen de kunst van het zandsteensnijden uitproberen tijdens het "Vrolijk Kloppen voor iedereen in de Bauhütte". Ook de nieuwe historische schouw is hier te bewonderen.

Flyer

 

 

 

Museum am Herrenberg

Opening van de 5e Cultuurnacht Bad Bentheim, muzikaal begeleid door de Muziekacademie. 10 jaar geleden, in mei 2013, werd het Museum am Herrenberg in Bad Bentheim geopend, opgericht als stichting door Rolf Sawatzki. Bezoekers krijgen een overzicht van de Nederlandse schilderkunst van de 17e tot de 19e eeuw. Korte lezingen geven onder andere uitleg over het schilderij "Kasteel Bentheim vanuit het noordwesten" van Jacob v. Ruisdael (1628 - 1682) en de speciale betekenis van Grafschaft-motieven in zijn schilderijen, evenals het schilderij van Jacopo Tintoretto (1518 - 1594) "De schepping van Eva". De korte lezingen beginnen om 17.30, 19.00 en 20.30 (elk ca. 30 min.).

 

 

 

Treff 10

Op 17 juni vindt in het kader van het jongerenparticipatieproject "Plan Your Concert" een speciaal evenement plaats op Treff 10, waar drie jonge opkomende bands optreden. Bezoekers van alle leeftijden kunnen zich verheugen op de hoofdact "ZecondZ" uit Lohne/Lingen, die oldschool metal en rock met vrouwelijke zang nieuw leven inblaast! De toegang is vanaf 19.30 uur en het concert begint om 20.00 uur bij Treff 10 in Bad Bentheim. De toegang is gratis, maar er wordt een donatie gevraagd voor het project "Artsen zonder Grenzen".

 

 

Bentheimer Atelier

De exposerende kunstenaar heet:
Khereddin Obeid, hij is Syriër en woont al acht jaar in Neuenhaus.

De titel van de tentoonstelling is: "Exil".

 

Freilichtbühne

Vraag jij je wel eens af wie al die mensen zijn die je op het station ontmoet? Wat beweegt hen, wat belast hen, wat raakt hen? En als je nu wilt weten wat er gebeurt als een politicus een would-be acteur ontmoet, een echtgenoot aan de noodrem trekt en een moederskindje een beurt krijgt, dan zit je er al middenin. Midden in ons vermakelijke episodische toneelstuk "Wer versteht hier Bahnhof?".

Begin: 20:30 uur

 

mb marion brüning Goldschmiedin

In het goudsmidsatelier wordt gerold, gevijld, geschuurd en gehamerd. Hier kun je zien hoe een sieraad wordt gemaakt. Naast handgemaakte sieraden zijn er ook handgemaakt glas en klei van ambachtsvrouwen uit de omgeving te zien.

 

Galerie MUTTERHERZ

"Daarom wil ik mensen wakker houden met mijn kunst, net zoals Michelangelo (1475-1564) dat belangrijk en noodzakelijk vond. Samen met mijn man en onze kinderen bewandelen we als gezin in de Wilhelmstrasse het pad van cultuurbehoud en monumentenzorg. Dit betekent een leven in constante spanning, een voortdurend doen tegen regressie, vrij naar August Strindberg (1849-1912). In deze geest verheugen we ons op het verwelkomen van lieve gasten",  Elke Krug en familie.

 

Haus Westerhoff

Bijna geen enkele tentoonstellingsruimte in Bad Bentheim straalt zoveel charme uit als het Westerhoffhaus: het Ackerbürgerhaus werd in 1656 gebouwd als vakwerkgebouw in ankerbalktimmerwerk. Het is vernoemd naar de laatste bewoner, een schoenmaker. Tegenwoordig is het eigendom van de stad Bad Bentheim en wordt het gebruikt voor cursussen (kunst en ambacht) en tentoonstellingen. Programma (lezingen telkens om 18, 19 en 20 uur):
- Tentoonstelling door de Bad Bentheim Light and Shadow Photo Club.
- Lezing - leerboek over de geschiedenis van het graafschap Bentheim vanaf 1821 door burgerstichting

 

Musik Akademie Obergrafschaft

Piano-improvisaties door Bodo Wolff

Bodo Wolff, de directeur van de Musik Akademie Obergrafschaft speelt een klein concert met spontaan geïmproviseerde pianomuziek op de piano op de 1e verdieping in het gebouw van de Musik Akademie. Het aantal deelnemers is beperkt vanwege de grootte van de ruimte. Het concert begint stipt op tijd.

De toegang is gratis!

 

Sandsteinmuseum Bad Bentheim

Aan de noordkant, aan de voet van het kasteel, vind je het zandsteenmuseum met informatie over Bentheimer zandsteen; of het nu gaat om het kasteel, dat is gebouwd van Bentheimer zandsteen, of om gebouwen in Nederland of in deze regio. Leer veel over zandsteen. Er is ook informatie over de Batavia. Daarnaast is er op dit moment een tentoonstelling van Jo Klose; geselecteerde exposities zijn tot eind augustus te zien. Je kunt ook zelf een handje helpen bij het "Vrolijk Kloppen" in samenwerking met de Burgerstichting voor hun bouwkeet. Maak van de gelegenheid gebruik en bezoek ons. Je kunt ook meer te weten komen over onze digitale prestaties.

 

Fotoclub Licht und Schatten

De fotoclub "Licht und Schatten" toont haar werk ook buiten het Westerhoff Huis. Afhankelijk van het weer zijn ze van plan een fototocht aan te bieden tijdens het "blauwe uur". De start hiervan zou rond 20:30 uur zijn, voor geïnteresseerde bezoekers. De wijngaard zal hier ook bij worden betrokken.

 

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.