Stad Bad Bentheim

"Ort der Vielfalt"

De eerste gedocumenteerde vermelding van Bad Bentheim is rond 1050 als Binithem.

Bad Bentheim kijkt terug op een geschiedenis die rijk is aan tradities. Het was ooit van oorsprong graafschap en eeuwenlang het centrum van het gelijknamige graafschap.Bentheim heeft sinds 1865 gemeenterecht. Bad Bentheim ligt in het district Grafschaft Bentheim aan de grens met Noordrijn-Westfalen en Nederland.

Bad Bentheim grenst in het noorden aan Nordhorn, in het noordoosten aan Isterberg, in het oosten aan Quendorf en Schüttorf (alle in het district Grafschaft Bentheim), in het zuiden aan Ochtrup (district Steinfurt) en Gronau (district Borken) en in het westen aan Losser (Nederland, provincie Overijssel). De dichtstbijzijnde grote steden zijn Münster en Osnabrück in Duitsland en Enschede, Hengelo en Almelo in Nederland.

Het machtige kasteelcomplex van de graven en prinsen van Bentheim en Steinfurt, dat al van verre te zien is, is het herkenningspunt van de stad Bad Bentheim. Het kasteel werd voor het eerst genoemd in documenten rond 1116.

Rond 1711 werden geneeskrachtige zwavelbronnen ontdekt, waaruit zich een kuuroord (Thermalsole Fachklinik) ontwikkelde. Vandaag de dag staat de gespecialiseerde kliniek met het door de staat erkende thermaal zout- en zwavelbad en de specialismen reumatologie, dermatologie, orthopedie en cardiologie internationaal hoog aangeschreven.

Sinds 6 juni 1979 heet de stad Bad Bentheim. De wijk Gildehaus is sinds 1982 een door de staat erkend kuuroord.

Een ander traditioneel kenmerk is het Bentheimer goud, dat verwijst naar de Bentheimer zandsteen die werd gewonnen in de groeven van Bentheim en Gildehaus en die vandaag de dag nog steeds wordt gewonnen in de wijk Gildehaus. Van ongeveer de 15e tot de 18e eeuw werd het Bentheimer goud tot ver buiten de grenzen van het graafschap Bentheim verhandeld in het Münsterland, Oost-Friesland, Nederland en zelfs tot in België en Denemarken. Zo werden het Koninklijk Paleis in Amsterdam, het theater en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Antwerpen, de katholieke kerk in Aarhus, de toren van de Martinikerk in Groningen, die in 1482 werd voltooid, en het stadhuis in Münster allemaal gebouwd van Bentheimer zandsteen.

Er zijn ook veel toeristische hoogtepunten, zoals de verschillende musea, het openluchttheater, de Bentheimer Mineraltherme, het Bentheimer BadePark, het Bentheimer Woud en het Gildehauser Venn. Bad Bentheim heeft veel te bieden voor jong en oud.

Bad Bentheim ein Ort der Vielfalt - Bad Bentheim een plaats van diversiteit

Een bezoek aan het stadhuis

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.