Otto Pankok in Gildehaus

Otto Pankok Museum

 

In 1936 woonde Otto Pankok enige tijd in Gildehaus. In die tijd was er geen gedachte dat op een dag een heel museum aan zijn werk en zijn persoon zou worden gewijd. Gedurende deze periode werd Pankok, als een van de kunstenaars die door de nazi's als "gedegenereerd" werd geclassificeerd, van het werk verbannen. Hij probeerde dit verbod te omzeilen. In deze korte tijd maakte Gildehaus een groot aantal houtskooltekeningen die zich artistiek richten op het dorp, de bewoners en de omringende natuur. De molens, de evangelisch hervormde kerk en de zandsteengroeven tonen de plaats op onmiskenbare wijze. Later werkte hij even intensief in Bokeloh bij Meppen.

 

Het was de zorg van een groep vrijwilligers om Pankoks vele werken uit de Gildehaus-tijd op hun plaats van herkomst te laten zien. Ze wilden de beelden toegankelijk maken voor een geïnteresseerd publiek. In 1994 werd een tentoonstelling van een maand georganiseerd. Het succes was geweldig! Hieruit zijn grotere plannen ontstaan. Aan het einde hiervan werd in het najaar van 1996 het museum geopend in het oude stadhuis van Gildehaus. Sindsdien wordt het gebruikt voor drie tot vier tentoonstellingen per jaar.

Openingstijden:

woensdag van 15.00 t/m 17.00 uur

zaterdag van 14.00 t/m 17.00 uur

zondag 14.00 t/m 17.00 uur

 

Adres:

Neuer Weg 7

48455 Bad Bentheim - Gildehaus

Meer informatie is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor van Bad Bentheim, dat ook rondleidingen organiseert.

Contactgegevens: 00 49 5922/9 83 30 of e-mail

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.