Mag het een beetje meer cultuur zijn?!

Bezienswaardigheden en cultuur

Niets voor bankzitters

Het draait niet allemaal om fietstochten of wandelingen door de natuur. Bad Bentheim heeft ook veel te bieden voor iedereen die van musea, tentoonstellingen en galerieën houdt. Deze zijn niet alleen tijdens regenachtige dagen een bezoek waard!
In Bad Bentheim zijn maar liefst acht verschillende musea te vinden. Ook zijn er 5 galerieën met wisselende exposities.

Oude Nederlandse meesters, ʻontaardeʼ kunstenaars met een humanistische inslag, moderne kunst, postzegels of het beroemde ʻBentheimer Goldʼ (de alom aanwezige zandsteen): er is voor ieder wat wils.

Nog meer culturele schatten ontdekken…

In de molenromp van de voormalige Lukasmühle op de Gildehauser Berg was ooit het atelier van streekschilder Friedrich Hartmann (1912-2002) gevestigd.

 

De schilder, die onder andere zijn olieverf zelf mengde uit aarde en mineralen, was geen onbekende onder de inwoners van Gildehaus - de deur van zijn atelier stond altijd open.

Tegenwoordig is hier het Friedrich-Hartmann-Museum ondergebracht, waar zijn levenswerk wordt getoond.

 

Openingstijden:

Voor individuen en groepen in de periode van 1 april tot en met 31 oktober iedere zaterdag geopend van 14 t/m 17 uur.

Groepen zijn buiten bovengenoemde openingstijden welkom na aanmelding via 0049-160-95847976.

Adres:
Mühlenberg 1
48455 Bad Bentheim - Gildehaus

Friedrich-Hartmann-Museum

Het Braziliëmuseum weerd naar zijn oprichter pater Clemens Anheuser vernoemd.

In het museum worden voorwerpen uit de volkskunst, de slavenreligie (Candomblé) en de dierenwereld (vogels, een reuzenschildpad, krokodillen, reusachtige slangen, piranha´s, etc.) getoond. Verder zijn hier religieuze kunstwerken, halfedelstenen, fossielen, het leven en de cultuur van Amazone-indianen en de huidige sociale tegenstellingen tussen arm en rijk te bewonderen.

 

Ook het postzegelmuseum werd vernoemd naar zijn oprichter pater Clemens Anheuser. Het is bevestigd in de ruimtes op de eerste en tweede verdieping boven de kloosterpoort. Het museum toont een omvangrijke postzegelverzameling, deels met een christelijke inslag.

 

Het postzegelmuseum kan na telefonische aanmelding via 0049-5924-78720 worden bezocht.

Kom meer te weten

Rijk van steen

Het geologische openluchtmuseum in Gildehaus is een mooie bestemming voor wandelaars en fietsers. Hier zijn 50 tentoonstellingsstukken en 16 verschillende soorten gesteente in de openlucht te bewonderen.

 

Het museum is gelegen vlakbij de enige nog actieve steengroeve voor Bentheimer zandsteen. Het loont de moeite hier ook een kijkje te nemen.

 

Adres:

Am Romberg

48455 Bad Bentheim - Gildehaus

Bijna geen enkele tentoonstellingslocatie straalt zoveel charme uit als Haus Westerhoff, een oude vakwerkboerderij met kleine kamertjes en een grote deel, waar reeds lange tijd exposities worden gehouden.

Het heele jaar door kunnen verschillende kunstenaars in individuele of groepstentoonstellingen hier hun werk presenteren.

De twee hoogtepunten van het jaar zijn de adventsmarkt in de periode voor keerst en het drukatelier, waar bezoekers zelf met verschillende druktechnieken aan de slag kunnen.

 

Adres:

Heeresstraße 1

48455 Bad Bentheim

Haus Westerhoff

In Bad Bentheim zijn in de Wilhelmstraße en de Ochtruper Straße maar liefst vijf galerieën gevestigd, elk met een eigen concept.

In het Altstadthaus (Wilhelmstr. 1) zijn naast een tentoonstelling ook reproducties en posters, sieraden, ansichtkaarten en andere mooie dingen te vinden. Nog meer wisselnde tentoonstellingen zijn te zien in het Bentheimer Atelier (Wilhelmstr. 28), het Atelier Gerda Fidder (Ochtruper Straße 24), en haus 34a (Ochtruper Straße 34a).

In het TonArt-atelier (Wilhelmstr. 39) is eigen werk van de eigenaresse te bewonderen.

Buiten het centrum, dichtbij het Kurbad, vinden in de Bentwoodstudio (Robert-Bosch-Straße 1) af en toe tentoonstellingen en culturele activiteiten plaats.

Kijk zelf maar

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.