Bentheimer zandsteen beleven

Zandsteenmuseum Bad Bentheim

Als stad van zandsteen is Bad Bentheim bekend buiten de grenzen van het Europese continent. Overal in de stad vind je Bentheimer zandsteen. Het kan worden gevonden als een muur of straatsteen, als een volwassen rots of als onderdeel van veel gebouwen. Kasteel Bentheim is waarschijnlijk het grootste gebouw dat is opgetrokken uit lokale zandsteen. De Bentheimer zandsteen werd meer dan 125 miljoen jaar geleden gevormd als een zeeafzetting.

 

In het Bentheim en Gildehaus "Kuhlen" (groeven) wordt al meer dan 1000 jaar zandsteen gewonnen. Veel bouwers, steenhouwers en beeldhouwers kenden en waardeerden hem. De zandsteen, genaamd "Bentheimer Gold", was in die tijd een gewilde grondstof.

Het zandsteenmuseum toont het belang van zandsteen in twee verschillende gebieden.

  • Geologie van de Bentheimer zandsteen (herkomst, samenstelling; opslaggesteente voor ruwe olie en grondwater). Computerprogramma's vullen de tentoonstelling aan
  • Geschiedenis van mijnbouw en gebruik van Bentheimer zandsteen; het belang ervan voor de architectuur en de beeldende kunst, maar ook voor de economische ontwikkeling en het leven van de mensen in de lokale regio.

Speciale tentoonstellingen die jaarlijks te vinden zijn ronden het aanbod af.

Openingstijden

Van maart tot 31 oktober:
woensdag tot zondag van 14 tot 18 uur.
gesloten op maandag en dinsdag

Tijdens het winterseizoen in
november/december en februari/maart
is het museum geopend van woensdag tot en met zondag
van 14 tot 17 uur

Op oudejaarsavond en in de maand januari is het museum volledig gesloten.

Rondleidingen voor groepen

Ga met ons mee op reis naar de oorsprong van het goud van Bentheim - Bentheimer zandsteen. U vindt zandsteen overal in de stad, als natuurlijk gesteente, als muren en straatstenen of als bouwsteen van vele gebouwen. Het grootste gebouw dat van de plaatselijke steen is gemaakt, is kasteel Bentheim, dat al lang voordat je in Bad Bentheim aankomt te zien is. U bent van harte welkom om voor uw groep een rondleiding door het museum te boeken.

ZANDSTEEN RALLY

De zandsteenrally is een stadsspel over het onderwerp "Bentheimer zandsteen". De kinderen worden in groepjes van twee of drie verdeeld en gaan met behulp van een fotomap van station naar station in het centrum van Bad Bentheim. Elk blad in de map bevat een foto van een bekend voorwerp (bijvoorbeeld de katholieke kerk), die de kinderen moeten zoeken. Er is ook een korte beschrijving en een vraag. Het antwoord moet op een extra vel papier worden ingevuld. Deze rally wordt voorbereid en ingeleid met een rondleiding door het museum. De museumgids is tijdens dit evenement aanwezig om zo nodig hulp te bieden.

Duur: ongeveer 2 uur

Adresse

Funkenstiege 5

48455 Bad Bentheim

Meer informatie is verkrijgbaar bij het toeristeninformatiecentrum van Bad Bentheim, dat ook rondleidingen organiseert.
Contactgegevens: 0049 5922 / 9 83 30 of e-mail

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.