WTM004 - Onverwoestbare straat

In een oogopslag

  • Wietmarschen
  • Natuurpark

Lohner Sand, voormalige pantserstraat

Het gezang van de boomleeuwerik en het blaten van de schapen op de heide is het enige wat de stilte in het Lohner Sand doorbreekt. Tot begin van deze eeuw was dat wel anders! Het huidige recreatiegebied was zo’n zeventig jaar lang militair oefenterrein. De militairen reden met zwaar materieel over de voormalige “pantserstraat” het ca. driehonderd hectare grote terrein in. Afgezien van de betonverharding is er niet veel meer dat herinnert aan het vorige leven van dit terrein. Enkel de gebouwen die als oefenmateriaal voor huis-aan-huisgevechten dienden, een paar aarden wallen bij vroegere munitiedepots en een pantserplaat voor schietoefeningen naast de straat.
Wie de oude pantserstraat volgt zal nu vooral natuur tegenkomen. Het soort natuur dat zich thuis voelt op zandgrond: open loofbossen met grasland, heide en blauwe bessen, grote mierenhopen. Er zijn ook educatiepaden aangelegd: een bijen-leerpad en het Natuurleerpad Lohner Sand. De zestien stations langs de route informeren bezoekers over flora en fauna, en er zijn uitkijkplatforms voor een mooi uitzicht over het landschap.
Na overname van het gebied van de Bundeswehr heeft de stichting natuurbescherming van de Grafschaft Bentheim in een groot deel het cultuur- en natuurlandschap hersteld, zoals dat al twee eeuwen lang typisch is voor deze streek: met spontaan groeiende bomen en struiken en een deel open heide dat met behulp van schapen wordt vrijgehouden van bosopslag.

Op de kaart

WTM004 - Onverwoestbare straat
49835 Wietmarschen
Deutschland

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.