Funkenstiege

De Funkenstiege - waarschijnlijk vernoemd naar een vroegere buurman "Funke". Hier kun je genieten van het uitzicht vanuit de Schloßstraße naar het noorden in de Funkenstiege. Het kloofkarakter van de Bentheimer Stiegen, die verder wordt gekenmerkt door smalle gebouwen, wordt op natuurlijke wijze gedefinieerd door de zandsteenformaties die het pad bij Funkenstiege begrenzen: de enorme natuurstenen funderingen van het kasteel aan de ene kant en de oprijzende rotsen aan de andere kant. Omlijst door het gebladerte van de oude bomen langs het pad verdwijnt de steil aflopende trap als in een tunnel aan de voet van de berg. Op de hoek van de Schloßstraße, in de directe omgeving van de wegwijzer, stond vroeger een pomp die de inwoners van Herrenberg van water voorzag. De bijbehorende bron werd tientallen jaren geleden gesloten.

Halverwege de voet van de berg leidt een steil pad aan de rechterkant naar de legendarische Drususfelsen of Teufelsohrkissen. Aan het einde van de steile helling van de trappen opent zich aan de linkerkant van het pad een ensemble van historische ankerbalkhuizen. Hier kun je uitrusten in de schaduw van het kasteel. Als u meer wilt weten over het Bentheimer goud en de geschiedenis van de zandsteenwinning, mag u een bezoek aan het Bentheimer zandsteenmuseum aan de andere kant van de trap niet overslaan.

Alleen dit deel van het pad - zojuist beschreven - dat vanaf de top van de heuvel naar beneden loopt, heeft het karakter van een trap. De aangrenzende trap - die in westelijke richting langs Funkenkamp/ Schloßpark loopt en is uitgebouwd tot een weg - heeft nauwelijks een helling. De Funkenstiege eindigt voor het spoor naar Nederland. Het feit dat het vee van de inwoners van de westelijke oude stad van Bentheim van oudsher via deze trap het bos in werd gedreven, kan vandaag de dag alleen worden geraden als je de bomen van het aangrenzende Bentheimer Woud achter het spoor aan het einde van de trap kunt zien.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.