Stadsmuseum Nordhorn

"Mensen, mode en machines" - Textielcultuur en modegeschiedenis

Op de eerste verdieping van het NINO-gebouw toont het Stadtmuseum Nordhorn op een oppervlakte van meer dan 1.200 vierkante meter de grote textiel- en modegeschiedenis van Nordhorn. De zin "Nordhorn hangt aan de katoendraad" was meer dan 100 jaar waar. Aan het begin van de jaren zestig hadden de grote textielbedrijven van de stad, zoals NINO, Povel en Rawe, tot 12.000 mensen in dienst die jaarlijks miljoenen meters stof produceerden. Vooral voor het bedrijf NINO was dit een heel bijzondere tijd, want het groeide uit tot de "Champions League" van de Europese textielindustrie.

 

NINO, Povel en Rawe moesten, net als vele andere textielfabrieken in West-Europa, het onderspit delven tegen de verstoringen van de globalisering die in de jaren zeventig begon. Rawe was de laatste van de ooit "Grote Drie" textielfabrieken in Nordhorn die in 2001 zijn deuren sloot. De Grafschaft textiel- en kledingindustrie reorganiseerde zichzelf - van handel in stoffen en ingrediënten tot mode en werkkleding en kwaliteitsborging, het stadsmuseum toont ook de textielwereld in Grafschaft Bentheim vandaag de dag.

In de permanente tentoonstelling in de NINO-hoogbouw presenteert het museum talrijke foto's, film- en televisiereportages, bedrijfsbladen, schilderijen, werkcertificaten en voorwerpen met betrekking tot de textielindustrie in de provincie. De expositiestukken geven samen een uitgebreid inzicht in de arbeidswereld van de industriële geschiedenis van Nordhorn. Een uniek onderdeel van de tentoonstelling is het inzicht in de voor Duitsland unieke verzameling industrie- en modefoto's, waaronder foto's van de fotografen Rudolf Bulla, Charles Compére, Otto Steinert, Ferdinand Tesch, Alfred Tritschler en Dr. Paul Wolff.

Trefwoord: Textielcultuur 
De permanente tentoonstelling van het stadsmuseum is een eerbetoon aan de mode- en reclamewereld van de textielindustrie in Nordhorn. Een steeds wisselende selectie uit de meer dan 100.000 foto's in de collectie van het museum, modetijdschriften, originele kledingstukken uit de stoffen van NINO, Povel en Rawe, honderden stalenboeken en stalenbonnen, collectiecatalogi en promotieartikelen uit de geschiedenis van NINO, Povel en Rawe vormen samen een reis door de tijd naar de modewereld van de naoorlogse decennia, geïnspireerd door de textielarbeiders van Nordhorn.

Een groot deel van de tentoongestelde modefoto's werd genomen in het kader van merkreclame voor kleding van NINO-stoffen, zoals de beroemde "NINO Flex Coat", die tussen 1950 en 1990 voor miljoenen werd opgevoerd. Mode-reportages die wereldwijd zijn geïllustreerd in tijdschriften als "Vogue", "Stern", "Brigitte", "Petra", "Film und Frau" of zelfs het cultblad "TWEN" uit de jaren 60. U kunt foto's ontdekken van legendarische fotografen als Helmut Newton, F.C. Gundlach, Guy Bourdin, Frank Horvat, Hans-Günther Kaufmann, Charlotte March, Christa Peters, Rico Puhlmann of Regina Relang. Thematische eilanden vertellen ook het verhaal van NINO's samenwerking met beroemde ontwerpers als Karl Lagerfeld, Daniel Hechter of Heinz Oestergaard.

Ter afsluiting van de reis door de tijd in de wereld van textiel en mode nodigt het Stadsmuseum iedereen uit om zelf historische kleding uit te proberen in de "Kleedkamer".

 

Openingstijden

 

Dinsdag t/m zaterdag 14.00 - 18.00 uur
zondag 11.00 - 18.00

 

 

Stadsmuseum Poveltoren

Nordhorn

© CC-BY-SA | Grafschaft Bentheim Tourismus

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.