Rondgang door Gildehaus

 

Hoe was het in Gildehaus rond 1900? Wat weerspiegelt deze tijd in het heden? Op deze veelbewogen "rondleiding door het Gildehaus" neemt Gislinde Holke, als "burger Herma", haar publiek 100 jaar geleden mee naar het dorp gildehuis. In zekere zin was dit ook de kern van Gildehaus, dat zijn oorsprong te danken had aan de zandsteengroeven. Van daaruit dwalen je ogen af ​​naar de kerktoren, die oorspronkelijk een andere betekenis had. Dit was namelijk een "gildehuis" en diende als toevluchtsoord bij gevaar en als ontmoetingsruimte voor de steenhouwers en steenhouwers. Deze plaats gaf het dorp later zijn naam. Er volgt een verhaal dat pastoor Bernhard Krechting in de Sint-Annakerk omstreeks 1520 de wederdopersleer in zijn preken verspreidde. Hoe het verhaal afliep ... wordt u op indrukwekkende wijze uitgelegd door de "Burgervrouw Herma". Ook de textielindustrie, die haar oorsprong vond in de binnenlandse verwerking van vlas tot garen en linnen, nam een ​​groot deel van de ruimte in beslag. Gislinde Holke gaat naar in totaal 17 stations, herhaaldelijk gemarkeerd door details of aangevuld met legendes. Nu, 100 jaar later, is het bijna niet meer voor te stellen: de "Gillhuuser Kermis" strekte zich uit over de hele Mühlenberg en Dorfstrasse. Ook boven op de berg is veel te vertellen. Hier was een restaurant en het postkantoor was gevestigd aan de Bergstrasse. Het verhaal van dr. Hermann Aschendorf, die als eerste arts in Gildehaus zijn praktijk oprichtte en het eerste ziekenhuis in het graafschap Bentheim in de directe omgeving. De bijna twee uur durende rondleiding eindigt bij de dorpsfontein met het "Gildehaus Lied". In de laatste regel staat: “Het dorp leeft prijzenswaardig”.

 

 

 

 

Openbare data:

U bent van harte welkom om aan deze tour deel te nemen en bij ons te boeken bij de Tourist Information of eenvoudig hier online!


13 april 2024

04 mei 2024

08 juni 2024

13 juli 2024

10 augustus 2024

14 september 2024

Start elke dag om 14.00 uur bij de Ostmühle in Gildehaus.

Tour alleen voor uw groep

 

Je kunt deze tour bij ons boeken op een andere dag van de week en op een ander tijdstip!

Meer informaties zijn verkrijgbaar bij het VVV-kantoor van Bad Bentheim

Contactgegevens: 05922/98 33 0 of e-mail

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.