Ken je het Wacholderhain in Bardel?

Nee, dan ga je met de ranger door het Bardel Wacholderhain

© Franz Frieling

De speciale rondleiding door het Wacholderhain van Bardel

Het Wacholderhain bij het klooster van Bardel werd jarenlang gebruikt. In die tijd kon zich een bloeiende en soortenrijke Wacholderheide ontwikkelen. Door het gebrek aan gebruik dreigde het jeneverbesbos de laatste jaren volledig te verdwijnen. Inheemse bomen konden hun volle omvang bereiken en hun schaduw zorgde ervoor dat de jeneverbessen en de heide eronder afsterven. Dit proces is de afgelopen jaren snel versneld door de massale groei van de laatbloeiende vogelkers. Deze nieuwkomer uit Amerika liet de jeneverbes en heide geen kans. Op de valreep is er nu een project gerealiseerd om dit typische regionale cultuur- en habitatgebied te redden. Betrokkenen bij het project, zoals de Stichting Natuurbehoud Grafschaft Bentheim, klooster Bardel en Mission High School en dierentuin Nordhorn, voeren sinds 2013 verschillende onderhoudsmaatregelen uit. Vooral door het verwijderen van de laatbloeiende vogelkers en het afvoeren van de bovengrond tot op de minerale laag kan de heide zich de komende jaren herstellen en weer een van de zeldzame en des te waardevollere jeneverbesheide-eilanden in de regio worden. Door de gebieden te begrazen met Bentheimer landschapen, Nederlandse landgeiten en runderen uit het dierenpark Nordhorn zal de oude gebruiks- en ontwikkelingsvorm van de heide herleven. Planten en dieren krijgen hier de kans om weer voet aan de grond te krijgen. Een waardevolle bijdrage aan het behoud van bedreigde diersoorten. Het werk van de dierentuin en de lokale natuur worden actief opgenomen in de schooldag van het plaatselijke missiegymnasium. Als lokaal recreatiegebied is dit landschap ook van grote waarde voor de bewustwording van het belang van het behoud van diersoorten.

Openbare rondleidingen

Van april tot oktober vinden er elke eerste en derde zondag van de maand van 14.30 tot 16.30 uur rondleidingen plaats. De rondleidingen zijn gratis.

Trefpunt:
Fachklinik Bad Bentheim, parkeerplaats "Altes Forsthaus" (oude boswachterij)
Am Bade 6
48455 Bad Bentheim

 

 

Rondleiding alleen voor jouw groep

Rondleiding voor privégroepen op aanvraag: bijna altijd te boeken / kosten: € 100,00

Tel.: 0049-5921/71200-0 of zooschule@tierpark-nordhorn.de

 

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.