Gildehauser Ostmühle

In een oogopslag

De Ostmühle

De Gildehauser Ostmühle is qua type een bovenkruier; een ronde stenen grondzeiler. Dat betekent dat bij deze molen door middel van de draaibare kap de wieken in de wind gezet kunnen worden. De molen werd in opdracht van de toenmalige Graaf van Bentheim in 1749/1750 met zandstenen blokken gebouwd, afkomstig uit de Bentheimer groeven. Het betreft een molen met een lange, bewogen geschiedenis; onder meer dreigde ze meer dan eens te worden afgebroken. Gelukkig is dat niet gebeurd en werd de molen uiteindelijk na moeizame onderhandelingen in 1984 het eigendom van de Landkreis Grafschaft Bentheim. Met een forse investering, deels vanuit het monumentenfonds van het land Niedersachsen, werd de molen grondig gerestaureerd en in een zodanige staat gebracht dat er weer op de wind graan kon worden gemalen. Sinds 1986 kan ze weer als korenmolen worden gebruikt. Een groep vrijwillige molenaars van de VVV Gildehaus laat de molen regelmatig draaien.
 
Als een bijzonder goed passende aanvulling op de molen werd in 1989 een oorspronkelijk (1798) in Quendorf gebouwd bakhuis, na sloop aldaar, naast de molen weer opgebouwd. In de stenen oven wordt door vrijwillige bakkers van de VVV op traditionele wijze gebakken. De diverse broden en boterkoek worden vanaf 11.00 uur in het bakhuis te koop aangeboden.


Op de kaart

VVV Gildehaus
Mühlenberg 6
48455 Bad Bentheim - Gildehaus
Deutschland

Tel.: 05924 6375
Mobil: 05924 6375
E-mail:
Website: www.vvv-gildehaus.de/ostmuehle

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Meer attracties

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.