© Bernd Hempen

molenaarswoning met molencafe

In een oogopslag

De huidige molenaarswoning - in de directe omgeving van de windmolen en de vijver

Het werd in 1769 in de buurgemeente Hohenkörben door een vrije boer gebouwd en tot 1960 bewoond. Het huis is een typisch Nederduits 'Hallenhaus'. Het wordt ook 'Einhaus' genoemd, omdat wonen, opstellen van het vee, bewaren van de oogst en belangrijke binnenwerkzaamheden onder 'één dak' plaatsvonden. De grote deur naar de deel is naar binnen verplaatst waardoor een zogenaamde ‘unnerschuur’ ontstond, waarin de boer beschermd tegen de regen zijn paard kon tuigen.

Het voormalige hooihuis werd in 1978 in afzonderlijke delen afgebroken, bewaard en in 1998 op de huidige plek in de omgeving van de mooie windmolen als historisch gebouw weer opgebouwd en ingericht als een landelijk museum.

De molenaarswoning wordt door de molen- en traditievereniging beheerd. Tegenwoordig dient deze voor het regelmatig bijeenkomen van de leden en op verzoek ook als verblijfs- en ontvangstruimte voor bezoekers na een bezoek aan de molen.

Eveneens gebruikt de Grafschafter Landenservice het ook als een rustpunt voor een hapje en drankje voor groepen bezoekers- of fietsers.

In de molenaarswoning zelf geven bruidsparen elkaar ook graag het 'ja-woord'. Er is hier ruimte voor ca. 40 personen tijdens een huwelijksvoltrekking voor de burgerlijke stand.  

Op de kaart

Grafschaft Bentheim Tourismus
Im Mühlenpark 6
49828 Neuenhaus - Veldhausen
Deutschland

Tel.: +49 5941 57 85
Mobil: +49 5941 57 85
Fax: +49 (0) 5921 / 96 11 97
E-mail:
Website: www.muehlenhof-veldhausen.de

Contactpersoon

Herr Mühlenobmann Bert Semlow
49828 Neuenhaus

Mobil: +49 172 15071967

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.