© Samtgemeinde Neuenhaus

Kriegerdenkmal der Stadt Neuenhaus

In een oogopslag

Het oorlogsmonument bevindt zich rechts van het administratiegebouw aan de Veldhausener Straße 26.

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers van Neuenhauser in de Eerste Wereldoorlog. De namen van de gevallenen staan links en rechts op het monument.
De namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog staan vermeld op het ongeveer 8 meter lange monument erachter. De bijna unanieme beslissing van de Raad van 30 juni 1961 werd voorafgegaan door controversiële discussies over de "opname van de groep mensen" die daar vermeld zouden worden.
In 1962 werden, na een uitvoerige discussie in de gemeenteraad, de namen van de 23 joden die uit Neuenhaus en Uelsen waren gedeporteerd en in concentratiekampen omkwamen, op een verlengstuk van de bestaande gedenkplaat aan de rechterkant geplaatst. De Neuenhauser-joden kwamen allemaal uit lang gevestigde Neuenhauser-families. De deportatie vond plaats op 29 juli 1942.
In 1986 werd nog een gedenkplaat opgehangen met de verzetsstrijder kolonel Wilhelm Staehle, die in 1877 in Neuenhaus werd geboren en op 23 april 1945 door de nazi's werd vermoord. Ter ere van hem is er ieder jaar op 23 april een herdenkingsceremonie achter het oorlogsmonument, waarbij een boeket bloemen bij het monument wordt gelegd.

Op de kaart

Kriegerdenkmal der Stadt Neuenhaus
Veldhausener Str. 26
49828 Neuenhaus
Deutschland

Tel.: +49 5941 91 10
Fax: +49 5941 91 12 60
E-mail:
Website: www.neuenhaus.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Meer attracties

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.