© Grafschaft Bentheim Tourismus

Spoorzoeken in de Bentheimse bergen - "Auf den Spuren des Bentheimer Goldes"

In een oogopslag

  • gemakkelijk
  • 11,09 km
  • 2 uren 48 minuten
  • 97 m
  • 33 m

Beste seizoen

Het Bentheimse goud op het spoor (11 km)

De stad Bad Bentheim staat bekend om haar kwalitatief hoogwaardige zandsteen, dat door zijn kleur ook wel het Bentheimse goud wordt genoemd (meer informatie hierover in het Zandsteenmuseum). Sinds de Middeleeuwen werd zandsteen gebruikt voor de bouw van raadhuizen, kerken, herenhuizen en andere openbare gebouwen in Noord-Duitsland, Nederland, België en Denemarken. Belangrijke bouwwerken van Bentheims zandsteen zijn naast kasteel Bentheim bijvoorbeeld het Koninklijk Paleis in Amsterdam, het theater en de Vrouwenkerk in Antwerpen en het oude raadhuis in Münster. Als je de verhalen moet geloven, bestaat zelfs de sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York uit Bentheims goud.
Al sinds de 11e en 12e eeuw wordt het Bentheimse goud in diverse steengroeves afgegraven. In de bloeitijd waren hier meer dan 20 steengroeves, tegenwoordig zijn er nog twee in gebruik die je kunt bezichtigen. In Gildehaus en bij het openluchttheater in Bad Bentheim wordt het beigekleurige zandsteen nog afgegraven. Het openluchttheater is een ander hoogtepunt van deze route. In de zomer worden hier toneelstukken in een uniek natuurdecor – de voormalige zandsteengroeve – opgevoerd. Vlak naast het openluchttheater ligt de 'Franzosenschlucht'. De naam komt uit de 18e eeuw, in 1795 belegerden Franse troepen kasteel Bentheim. Volgens de overlevering sloegen ze hun kampement op in de verborgen kloof, niet ver van het kasteel, die tegenwoordig Franzosenschlucht genoemd wordt.

Weer

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.